Rabu, 31 Mei 2017

7 cara sembuhkan demam bayi tanpa ubat

Terima kasih kerana sudi melawat blog www.superherolin.com. Hari ni saya nak kongsi bagaimana nak sembuhkan demam anak. Samada bayi atau kanak-kanak tanpa ubat.

Budak-budak bawah 2 tahun kan tak boleh makan ubat. Jadi saya kongsikan apa yang kita boleh buat untuk bantu turunkan suhu badan anak yang demam.

Sebelum itu, anda perlu segera ke klinik sekiranya anak anda ada apa-apa tanda dibawah.
1. Anda kena bawa anak jumpa doktor bila anak tidak mahu makan, tidak ada selera untuk makan, muntah-muntah saja, atau lembik badan.
2. Anda kena bawa anak ke doktor bila demam melebihi 3 hari.
3. Anda wajib bawa anak ke doktor bila demam mencecah 40 darjah Celcius dan tak kebah.
4. Anda kena bawa anak ke doktor bila demam tinggi tak kebah (dikhuatiri akan kena sawan atau ‘tarik’)
5. Anak berusia bawah 3 bulan wajib dibawa ke doktor bila demam tinggi.
Okay, sekarang Penulis kongsikan macam cara nak sembuhkan demam bayi tanpa ubat.
1. Lap badan dengan air suhu biasa.
Kawasan badan yang bersuhu tinggi adalah bahagian kepala, bahagian pelipat seperti ketiak, paha dan bahagian leher. Tuam adalah kaedah terbaik untuk kurangkan haba badan.
Cara-cara: Letakkan kain tuam yang basah tu dekat kawasan pelipat (lepas 10 minit bilas dengan air suam dan tuam balik. Tidak digalakkan tuam dengan air sejuk, menggigil anak nanti)
2. Beri minum air sejuk atau aiskrim. Ini akan bantu anak yang gatal tekak atau tekak terasa perit akibat demam. Beri berpada-pada, jangan terlalu banyak.
3. Masakkan sup tulang atau ‘bone broth’ untuk bangkitkan selera makan anak atau bagi minum air susu dicampur dengan 1 sudu Meal Shakes supaya anak kenyang.
5. Sapukan minyak bawang putih kepada anak.
6. Letakkan bawang merah dibelah di tapak kaki. Bawang merah ni dikupas, dibasuh dan dibelah dua. Letak bawah tapak kaki dan pakaikan stokin dekat anak. Buat waktu anak tidur ya. Waktu aktif nanti dia mesti tak mau kan.
Stokin tu guna stokin lama. Sayang nak guna stokin baru. Lekat bau bawang.
7. Biarkan anak tidur (Bila kita demam, pun kita rasa nak bergolek tidur kan. Jadi biar anak tidur, cuma pastikan dia tak lembik. Berbezakan keadaan badan bila mengantuk dan bila lembik). Selagi anak masih alert dengan sekeliling, okay lagi tu. Tunggu suhu badan dia turun ja. Awasi demam anak.
8. Suapkan air masak, Meal Shakes, Nutriferon atau susukan sekerap mungkin. Air kencing anak akan keluarkan haba dari dalam badan.
Bagi anak yang dah berusia 3 tahun ke atas, mereka dah boleh makan setengah sachet Nutriferon. Jika anak masih menyusu, ibu minum satu sachet Nutriferon dan susukan anak macam biasa.





Ini gambar Nuteriferon dan Meal Shakes

Saya harap post ini dapat membantu anda yang ada baby demam. 😦 Semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik untuk anak anda.
Cara dapatkan Nutriferon dan Meal Shakes Shaklee

Wasap penulis di nombor +60134141176

atau TEKAN link dibawah untuk terus ke wasap



Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk merawat, menyembuhkan, mendiagnosis dan mencegah sebarang penyakit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa pendapat anda tentang post saya kali ini? Tinggalkan komen anda dibawah.