Isnin, 29 Mei 2017

Tips Doa Makbul


Hi guys, post yang lepas saya kongsikan tips bangun sahur. Post ini saya nak kongsikan tips doa makbul. Saya pasti ramai orang mahu doa diperkenankan oleh Allah. Jadi saya bagi sedikit tips yang saya harap akan membantu awak berdoa kepada Allah.




1. Minta jalan terbaik


Allah SWT dah rancang keseluruhan kehidupan kita. SEMUA benda yang kita lalui ni adalah perancangan Allah SWT. Jadi mulakan rasa bersyukur. BERSYUKUR dengan semua yang dah ada sekarang ni. Bersyukur dengan anggota badan yang berfungsi, wifi tak putus, handphone tak rosak, masih boleh bernafas, masih boleh berjalan, masih ada ibu, masih ada abah, masih ada family, masih ada kerja, masih ada beras, masih ada ikan dan ayam dalam peti, masih boleh pilih nak berbuka beli bazaar ke masak sendiri (post ini ditulis dalam bulan puasa), dan lain-lain benda kecil.


Lebih baik jika ada buku win dan buku syukur. Buku win tu tulis apa yang berjaya dilakukan hari ni. Contohnya, 

berjaya solat subuh awal waktu, 

berjaya makan nasi ikut portion, 

berjaya minum air 3 liter, 

berjaya siapkan kerja tanpa overtime. 


Buku syukur pula tulis macam ni, 

Aku bersyukur:

1. Sampai kerja awal.

2. Dapat ilham idea bisnes.

3. Rakan sekerja yang tak beri masalah.

4. Bos baik.

5. Allah hadiahkan suami/wife yang memahami.


Buku win dan buku syukur ni penting sebab masa kita down dan frust, kita lupa benda-benda yang patut kita syukuri. Banyak nikmat Allah SWT dah bagi. Takkan sebab masalah yang baru masuk dalam life kita, kita cop Allah dah bagi bala dekat kita.


Bila dah tenang sikit baca balik buku win dengan syukur ni dan ingat balik benda-benda yang Allah dah bagi. Lepas tu berdoa dan minta jalan terbaik untuk keluar dari masalah ni. What doesn't kill you, makes you stronger. Masalah akan berlalu. Masalah akan selesai dan jiwa kita semakin kuat bila ditimpa dengan masalah. Life takdak masalah pun bosan juga kan. Smooth sangat hidup.


2. Buat vision voard atau tulis 101 matlamat atau kedua-duanya sekali.


Okay ini antara short cut doa makbul.


Fokus pada apa yang kita nak sahaja. Duduk diam-diam dan tulis 101 matlamat atau impian atau benda-benda yang kita nak capai dalam hidup kita. Buat impian tahun ni, tahun depan, lagi 3 tahun, lagi 5 tahun, lagi 7 tahun, lagi 10 tahun. Lepas tu tengok balik senarai impian tu, impian yang nak dicapai dalam jangka masa 1 tahun mungkin rasa mustahil tapi takdak yang mustahil bagi Allah SWT. Baca balik point 1. Allah SWT boleh bagi APA SAHAJA bila-bila Dia nak bagi. TAK MUSTAHIL bagi Allah SWT. 


Orang yang tak tulis matlamat dan tak buat vision board, kehidupan dia macam ombak. Dibawa ke pantai, ditarik ke laut. Tak sampai darat, tak sampai juga ditengah laut. Tersepit diantara dua tempat.


Jadi buat perancangan. Baik bujang mahupun yang dah berkahwin. Dah berkahwin tu bonus. Siap boleh bincang dengan pasangan masing-masing dan buat perancangan kehidupan sampai ke syurga bersama. Cewah. 


3. Berdoa


Doa adalah short cut capai impian.


Setiap kata-kata yang keluar dari mulut, kata-kata dalam hati, kata-kata dalam fikiran dan perbuatan kita adalah doa. Ya. Semua ni adalah doa. Perbuatan pun doa. Membebel dalam hati pun doa. Berfikir pun doa. Bercakap tu confirm memang doa.


Jadi bila cakap lain tapi buat lain, macam mana doa nak dimakbulkan. Sebab perbuatan dan percakapan tak selari ('allign') dengan impian atau matlamat yang nak dicapai. 


Bila percakapan, perbuat dan pemikiran ni selari baru senang nak capai impian. Baru Allah permudahkan urusan, baru Allah tunjukkan jalan terbaik, baru Allah hadirkan orang-orang yang boleh bantu kita. Kita wajib ubah diri sendiri dulu jika kita nak keadaan sekeliling berubah.


90% pemikiran datang dari persekitaran, ubah persekitaran sikit-sikit. Perubahan pun datang sikit-sikit. Bila berubah banyak, perubahan yang datang pun banyak. Doa dekat Allah SWT dan minta jalan terbaik untuk berubah.


Doa bersungguh-sungguh, minta siang dan malam, minta sebelum tidur, lepas bangun tidur, lepas solat, masa basuh pinggan, masa driving, masa shopping, masa tengok tv, masa scroll fb. Minta, minta dan minta. Minta, minta, dan minta lagi sampai satu masa perubahan tu dah pun mula berlaku tanpa sedar.


Apabila perubahan dah berlaku, matlamat mula dicapai, doa kita sudah pun Allah SWT makbulkan.


So what. Dah capat impian. So nak buat apa lepas ni. Baca nombor 1 balik. Minta jalan terbaik lepas capai matlamat-matlamat ni. Kemudian, baca nombor 2. Tulis 101 matlamat dan buat vision board lagi. Lepas tu buat nombor 3, berdoa dan ulang-ulang cycle ni sepanjang hayat.


Post ni pun Allah SWT yang bantu saya karang.

Semoga bermanfaat kepada awak sebab Allah SWT bawa awak ke post ini dari mana-mana social media atau search engine. Awak klik link ini dari puluhan, ratusan dan ribuan link atau post lain. 


InsyaAllah.


Bye.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa pendapat anda tentang post saya kali ini? Tinggalkan komen anda dibawah.