Sabtu, 4 November 2017

SET MENYUSU SHAKLEE: Kebaikan ESP SHAKLEE Untuk Ibu Menyusu

Teks: Linda Kamal
Foto: IReach & Google
Entry: 25/44

Terima kasih kerana melawat blog www.superherolin.com. Kebaikan ESP SHAKLEE untuk ibu menyusu.





Perlukah makan suplemen untuk banyakkan susu badan?

Anda tak semestinya perlukan suplemen untuk banyakkan susu. Konsep penyusuan badan adalah berdasarkan 'supply and demand'. Bila permintaan (demand) susu anak naik, badan akan hasilkan (supply) banyak susu. Bila anak kurang menyusu badan, badan akan kurangkan hasil susu.

Jadi buat apa nak amalkan suplemen untuk ibu menyusu?

  • Untuk hasilkan susu badan yang berkualiti
  • Untuk jaga kesihatan ibu dan bayi
  • Supaya ibu menyusu bertenaga untuk hasilkan susu badan
  • Buat ibu menyusu rasa gembira untuk susukan bayi. 
Aspek emosi juga sangat penting apabila nak susukan bayi. Bila anda rasa sedih, down atau stress. Biasanya susu akan drop.


Tak berjaya menyusukan bayi genap 2 tahun

Ada ramai ibu tak berjaya menyusukan bayi genap dua tahun. Penulis faham kekecewaan ibu yang dah cuba menyusu tapi tak berjaya dan penulis tak salahkan ibu yang sulam dengan susu formula.

Mungkin memang tiada rezeki dari Tuhan.
Mungkin salah faham ilmu penyusuan.
Mungkin memang tak cukup ilmu hendak susukan bayi.
Mungkin salah pemakanan.
Mungkin salah pilih makanan.
Mungkin tak ada ilmu nak tambah susu badan atau pastikan susu badan cukup untuk bayi.
Mungkin salah nutrisi.
Mungkin suplemen sebelum ni tak sesuai.

Cuma penulis nak anda dah cuba semua benda sebelum anda angkat bendera putih. Sebelum anda putus asa. Sebelum anda menangis buat kali terakhir dan reda dengan rezeki anak.

Penulis tak pernah salahkan ibu yang bagi formula. Bagi penulis asal bayi kenyang dan membesar dengan baik, penulis okay je.

Cuma bagi ibu yang masih hendak cuba lagi, nak sulam formula dengan susu badan juga, penulis sarankan anda ambil ESP Shaklee dan Alfalfa Complex (herba yang dah beribu tahun digunakan sebagai milk booster. Pergi tengok label suplemen lain, mesti ada alfalfa juga. Cuma alfalfa Shaklee lebih special).






Kebaikan ESP SHAKLEE untuk ibu menyusu

1. Buat ibu BERTENAGA sepanjang hari


Line kuning adalah ESP

ESP SHAKLEE  bekalkan tenaga berterusan sepanjang hari. Anda tengok line hitam dalam gambar tu. Line hitam itu mewakili karbohidrat. Contohnya anda makan nasi putih, roti, pasta, kebab, dan apa-apa jenis karbohidrat lain. Dalam masa 30 minit sahaja, gula dalam darah anda naik mendadak dan dalam masa setengah jam juga, gula dalam darah anda turun mendadak. Lepas makan nasi biasanya anda mengantuk kan, sebab gula turun cepat sangat. Hormon insulin dilepaskan oleh pankreas terus bertindak atas gula (glukosa) dalam darah.

Tengok line kuning, line kuning mewakili ESP SHAKLEE, bacaan line kuning stabil je. Tak naik tinggi sangat, tak turun rendah sangat. Glisemik indeks untuk ESP SHAKLEE adalah 39. Rendah. Glisemik Indeks untuk nasi putih 65 dan roti 70+.

Makanan tinggi glisemik indeks buat gula dalam darah naik mendadak, kemudian turun mendadak dan turun lebih rendah dari kadar sebelumnya. Sebab itu ramai yang makan lagi lepas makan nasi, rasa macam tak puas makan. 

Makanan rendah glisemik indeks akan hadam perlahan-lahan dalam sistem penghadaman. Ia menyebabkan kadar gula dalam naik sedikit dan kekal pada tahap yang sama lebih lama.  Anda rasa lebih bertenaga dan KENYANG. Gula dalam darah akan tukar jadi TENAGA dan anda rasa seronok nak menyusu lepas amalkan ESP SHAKLEE setiap hari dan masih boleh buat kerja-kerja harian seperti biasa.


2. Ibu KENYANG lebih lama

Ibu hamil dan menyusu kerap rasa lapar. Kadang-kadang boleh jadi tak terkawal. Jangan biarkan diri anda jadi roller coaster. Gula dalam darah naik dan turun tak terkawal. Badan jadi cepat letih. Anda amal ESP SHAKLEE setiap hari pagi waktu pagi bersama-sama sarapan. Anda akan nampak JELAS kesan ini jika anda terlupa nak minum ESP SHAKLEE sehari je.

Pelanggan yang dah biasa minum ESP SHAKLEE memang rasa CEPAT LAPAR dan PENAT bila terlupa nak minum. Susu badan pun drop bila lupa nak minum. 

Ibu menyusu bakar 300 - 500 kalori setiap kali menyusukan bayi. Dan untuk hasilkan 1000ml susu badan, ibu bakar 1000 kalori. Banyak tu. Jadi ibu menyusu perlu lebihkan makan protein dan kalsium bukan sahaja untuk buat susu badan, untung tampung keperluan tubuh sendiri juga.

2. Sebagai MILK BOOSTER dan buat susu badan jadi PEKAT

Biasanya ibu menyusu yang amalkan ESP SHAKLEE, warna susu mereka sedikit kekuningan dan sangat pekat. Susu yang pekat menunjukkan susu tu cukup nutrisi. Protein dari susu ibu bantu bayi untuk membesar, setiap sel-sel badan bayi dibuat dari protein dalam susu badan.

Jadi bila susu badan itu cukup khasiat, bayi akan membesar dengan baik. Wanita menyusu perlukan 71g protein setiap hari dalam diet mereka. ESP SHAKLEE hanya bekalkan 14g protein sahaja dalam 1 hidangan. Baki protein lain anda boleh dapat dari telur, daging, ayam, seafood dan produk tenusu.


3. Bayi tidur LAMA dan NYENYAK

Bayi yang minum susu ibu pekat, akan rasa kenyang. Bayi akan tidur lama dan nyenyak. Tak kerap bangun pada waktu malam. 

4. Susu badan jadi BANYAK. Boleh PAM dan SIMPAN BUAT STOK.

Bila ibu dapat nutrisi secukupnya untuk hasilkan susu badan, biasanya badan boleh hasilkan susu melebihi pemintaan. Jadi ibu boleh pam dan simpan susu badan ni.

Peringatan: Bukan semua ibu dapat hasilkan susu badan banyak macam ni. Anda perlu tambah ilmu penyusuan, ada jadual pam susu badan, minum air banyak, makan secukupnya, konsisten ikut jadual pam, dan baiki teknik penyusuan dan pam susu. ESP SHAKLEE dan Alfalfa Complex hanya bantu diri anda dapat nutrisi lengkap.







5. Kulit ibu dan bayi GEBU, CERAH, BERSIH dan PARUT HILANG

ESP SHAKLEE mempunyai kandungan protein dari tumbuhan. Protein ESP SHAKLEE juga yang paling mudah dihadam dan diserap masuk dalam salur darah.

Protein apabila hadam akan hasilkan asid amino. Asid amino ini adalah asas binaan struktur-struktur dalam badan manusia. Asid amino membentuk enzim, hormon, sel-sel dan tisu-tisu baru. Apabila sel kulit mati, sel baru akan ganti lapisan kulit yang lama.

Jika anda ada parut akibat kecederaan atau luka yang masih tak hilang, ESP SHAKLEE akan bantu pudarkan parut tersebut. Bayi SHAKLEE juga biasanya mempunyai badan yang montok dan kulit yang bersih, gebu, licin dan cerah. Full package kiranya.





6. Berat badan TURUN

Bonus bila amalkan ESP SHAKLEE dengan konsisten. Berat badan ibu menyusu boleh turun. ESP SHAKLEE membuatkan ibu menyusu rasa kenyang lebih lama dan kurang hendak makan snek, jajan dan manisan. Biasanya ibu menyusu akan makan makanan yang dari sumber yang lebih baik. Makan real food. Makan sayur dan buah supaya dapat vitamin dan mineral secukupnya.



7. Kaya dengan phytoestrogen BANTU ATASI masalah hormon

Ibu yang dah bersalin ada masalah keguguran rambut yang teruk, boleh jadi botak jika dibiarkan begitu sahaja. Masalah ini disebabkan oleh masalah kekurangan penghasilan hormon estrogen selepas bersalin. 

Phytoestrogen dalam ESP SHAKLEE dari tumbuhan soya non-GMO (tidak diubah secara genetik). Phytoestrogen mempunyai struktur yang mirip estrogen yang dihasilkan dalam badan wanita. Jadi phytoestrogen akan bantu stabilkan pengeluaran hormon estrogen dan prostaglandin dalam badan.


Anda berminat untuk mendapatkan informasi lanjut / anda ingin mendapatkan ESP SHAKLEE.

Anda boleh menghubungi penulis di nombor +60134141176.

Atau anda boleh tekan link dibawah untuk terus wasap penulis




Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk merawat, menyembuhkan, mendiagnosis dan mencegah sebarang penyakit.

Linda Kamal
Pengedar Shaklee Malaysia

Atau anda boleh beli secara online dengan tekan link dibawah



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa pendapat anda tentang post saya kali ini? Tinggalkan komen anda dibawah.